laihdutusvinkit

Laihduttaja – älä kiirehdi!

Moni aloitteleva laihduttaja pyrkii pääsemään ylimääräisistä kiloista mahdollisimman nopeasti eroon. Tämä ei ole kuitenkaan paras tapa, sillä laihduttaminen on yhtä työlästä kuin lihoaminenkin – mutta varmasti antoisampaa.

Nopea laihtuminen ei aina ole terveellistä, koska elimistö ottaa tarvitsevansa lisäenergian omista kudoksistaan, jos se ei saa tarpeeksi ravintoa. On myös hyvä muistaa, että nopea laihtuminen kuluttaa lihasmassaa eli tuttavallisemmin lihaksia. Hitaammalla tahdilla säästää lihasmassaa, mikä poltaa samalla vähitellen rasvaa. Laihtumiseen sopiva laihdutusvauhti on noin 0,5 – 1,0 kiloa.

Muista, että liikakilot eivät ole pelkästään rasvaa. Varsinkin painonpudotuksen alkuvaiheessa liikakiloista kuluu myös rasvatonta kudosta, nestettä ja lihasmassaa.

Laihdu liikkumalla – Laihdutusvinkki 1

Paras tapa laihtua ja samalla säästää lihaksia on yksinkertaisesti liikkuminen. Ilman liikuntaa painonpudotuksessa katoaa enemmän rasvatonta kudosta kuten lihasmassa, mutta jos samalla vähentää syömistään ja harrastaa liikuntaa, niin rasvatonta kudosta katoaa vähemmän.

Liikkumista kannattaa lisätä ja tehostaa asteittain; toisinsanoen lisää hyötyliikunnan määrää, tee sitä ahkerasti ja monipuolisesti. Kävele esimerkiksi työpaikalle/kouluun nopeammin ja herää hieman aikasempaa, että voit mennä pidemmän matkan.

Laihduttaja ja proteiini – Laihdutusvinkki 2

Moni laihduttaja menettää lihasmassaa, koska ei saa tarpeeksi proteiinia. Proteiinia ei tarvitse pelätä, eikä sitä tarvitse hankkia jauhoista tai purkista, vaan ihan luontaisesti ruoasta. Proteiini tarve hieman vaihtelee ihmisestä riippuen, mutta yleisesti ihminen tarvitsee vähintään 1 g proteiinia / painokilo. Esimerkiksi 100 kg painava henkilö tarvitsisi 100g proteiinia.

Laihduttaja, suojaa luustosi – Laihdutusvinkki 3

Laihduttamisen aikana on tärkeää huolehtia luuston ylläpidosta, sillä mitä pidempää laihduttaa sen tärkeämpää luustosta huolehtiminen on.

Laihtumisesta voi seurata luukatoa, mutta sen estäminen ei ole monimutkainen juttu: muista vain liikkua ja saada tarpeeksi kalkkia sekä D-vitamiinia. Luusto pitää erityisesti  sitä rasittavasta liikunnasta, kuten esimerkiksi reippaasta kävelystä ja hölkästä.  D-vitamiinia ja kalkkia saa hyvin maidosta, juustosta ja kalasta. Jos ruokavalioon ei sisälly päivittäin 6 dl nestemäisiä maitovalmisteita, muutamaa viipaletta juustoa ja kalaa, niin D-vitamiini ja kalkki kannattaa hankkia ihan suosiolla purkista. D-vitaminiinia saa halvalla osoitteesta suomenterveysravinto.fi.

Laihduttajan pähkinänkuori

Järkevä laihduttaminen säästää lihaksia ja luustoa. Kovia juttuja ovat liikunta, ruoasta saatavat valkuaisaineet eli proteiinit, kalkki ja D-vitamiini, muita vitamiineja kuitenkaan unohtamatta! Laihduttaja syö monipuolisesti, mutta terveellisesti eikä yritä huijausdiettejä, joissa monipuolisuus valitettavan usein unohtuu.

On tärkeää, että ihminen ei jämähdä paikoileen, vaan yrittää liikkua edes vähän. Muista siis, että laihduttamisella pyritään pysyviin tuloksiin; vähän kerrallaan mutta palkitsevasti!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *